Onze projecten zijn gericht op een groep overlevenden van seksueel geweld van de genocide tegen de Tutsi. Het doel ervan is – in lijn met de sponsorschappen – ‘empowering’ van deze groep. Projecten richten zich op veeteelt en landbouw, educatie, handel, huisvesting en nijverheid.

Gemeenschappelijke band

Projecten hebben als voordeel dat zij stigmatisatie tegengaan, helpen om het netwerk van vrienden en ‘familie’ te vergroten en ze bieden hulp bij de traumaverwerking. Doordat overlevenden in een project samenwerken, wordt een gemeenschappelijke band gecreëerd en komen ze (even) los van hun traumatische ervaringen uit 1994.

Doorbreken stigmatisering

In sommige projecten doen ook andere overlevenden van de genocide tegen de Tutsi en niet-genocide overlevenden mee. Denk daarbij aan daders van de genocide, kinderen die de genocide niet hebben meegemaakt of Rwandezen die ten tijde van de genocide niet in Rwanda verbleven, maar daarna terugkeerden. Dit doorbreekt stigmatisering van seksueel geweld en HIV/Aids en ‘vermeende’ verschillen in etniciteit.

Enkele voorbeelden van onze projecten:

Koeienproject

Het houden van een koe is een van de meest effectieve manieren gebleken om de economische positie en onafhankelijkheid van vrouwen te vergroten.

  • Uitwerpselen worden gebruikt om het land te bemesten;
  • Melkproducten worden verkocht;
  • Melk dient als bron van gezonde voeding (van belang voor personen met HIV/Aids);
  • Koeien zorgen voor gevoel van waardigheid wat bijdraagt aan het verwerken van trauma.

De vrouwen die voor dit project in aanmerking komen, krijgen de koe niet zomaar. Ze bouwen zelf een koeienstal, zorgen voor de voedergewassen en volgen een tweedaagse training over veehouderij. Om de duurzaamheid van het project te bevorderen, staan vrouwen het eerste vrouwelijke kalf af aan een andere genocide overlevende. Door het doorgeefsysteem wordt een groter aantal vrouwen geholpen. Tenslotte staan zij van de verkoop van het eerste stiertje 10% af ten gunste van een fonds voor de gemeenschap. Hieruit kunnen leden van de gemeenschap lenen, wat de zelfredzaamheid van de gemeenschap vergroot. Met onze veeteeltprojecten draagt Mukomeze onder andere bij aan de Verenigde Naties ‘Sustainable Development Goal’ (SDG) 1 (geen armoede), 3 (gezondheid en welzijn), 5 (gender gelijkheid en empowerment van vrouwen), en 8 (economische groei en eerlijk werk).

 

Educatieproject

Stichting Mukomeze heeft educatieprojecten opgezet waarin overlevenden van seksueel geweld worden gesteund in het behalen van een bachelor en/of masterdiploma. Met onze educatieprojecten draagt Mukomeze onder andere bij aan SDG 4 (kwaliteit van onderwijs).

Wij geloven sterk in het belang van een goede opleiding. Iedereen verdient een eerlijke kans op een opleiding. Zo’n basis helpt de overlevenden in de toekomst bij het vinden van een passende baan. Hierdoor kunnen ze vaak een duurzame ontwikkeling doormaken naar sociaal-economische onafhankelijkheid. Wij zijn daarom trots dat we al 13 overlevenden (of kinderen van overlevenden) hebben mogen ondersteunen in hun universitaire studie.

 

Wij bedanken de volgende donateurs voor de ondersteuning van onze projecten (op alfabetische volgorde):

Books 4 Life, Cordaid, COS Brabant, De Leestafel, Duncan Management BV, E.ON Benelux, Fakkels voor Vrede, Flair Fund, Gemeente Breda, Gemeente Tilburg, Horeca opleidingen in Brabant (De Rooi Pannen Breda, ROC Leijgraaf Oss en Cuijk, De Rooi Pannen Eindhoven), Imperial Tobacco Nederland, Impulsis, Kiwanis Tilburg, Meriem Foundation, Probusclub Tilburg, Rabobank Hilvarenbeek-Oisterwijk, Rabobank Breda, Rotary Club Utrecht International, Soroptimistclub NL Bommelerwaard, Soroptimistclub Flevoland Internationaal, Soroptimistclub Merwekring, Soroptimistclub Utrechtse Heuvelrug, Stapelfinanciering, Stichting Loosco Fonds, Stichting MTO, Stichting Mundico, Stichting Westeinde, Tools to Work, Translators Without Borders, Wolf Legal Publishers, en Zusters van Liefde.

Meer weten

Wilt u meer weten over onze projecten? Of heeft u zelf ideeën om de overlevenden te ondersteunen? Neem dan contact met ons op via [email protected].

Mukomeze is in het bezit van een geldige ANBI-beschikking. Het is dus mogelijk dat door jou gedane schenkingen aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Dit kan eventueel met een overeenkomst periodieke gift.

Doneer nu

Doneer vandaag nog en help de vrouwen van Rwanda. Steun ze met een maandelijkse of eenmalige donatie. Kijk hier voor meer informatie over doneren aan Mukomeze.

Het laatste nieuws