Mukomeze – Empower her/him

Mukomeze steunt overlevenden van seksueel geweld van de genocide tegen de Tutsi in Rwanda in 1994. Deze vrouwen, mannen en hun kinderen leven nog dagelijks met de gevolgen van deze afschuwelijke gebeurtenis. Mukomeze steunt hen, tezamen met onze partnerorganisatie Solace Ministries in Rwanda, alsmede onze sponsoren en donoren, op weg weer sociaal-economisch onafhankelijk te zijn.

ABABIRI BARUTA UMWE Twee kunnen meer dan één

Manieren om te steunen

Stichting Mukomeze steunt de overlevenden van seksueel geweld tijdens de genocide tegen de Tutsi in Rwanda voornamelijk door sponsorschappen voor individuen en het opzetten van projecten voor gemeenschappen en groepen. We kunnen jullie steun goed gebruiken. Benieuwd hoe je kunt helpen?

Onze missie en visie

In de nationale taal van Rwanda, betekent Mukomeze empower her/him oftewel ‘sterk haar/hem’. Stichting Mukomeze verbetert de levensomstandigheden van overlevenden van verkrachting en andere vormen van seksueel geweld tijdens de genocide tegen de Tutsi van 1994 in Rwanda. Door deze overlevenden fysiek, psychologisch, materieel, sociaal, economisch en spiritueel te steunen draagt Mukomeze bij aan hun empowerment. Daardoor kunnen ze weer voorzien in hun eigen bestaan en hebben ze hoop op een menswaardige toekomst.

Steun nog steeds hard nodig

Zelfs jaren na de genocide is steun nog steeds noodzakelijk. Onze doelgroep – genocide overlevenden van seksueel geweld – zijn vaak HIV/Aids besmet. Door het seksuele geweld en een verslechterd immuunsysteem krijgen ze op de langere termijn ook vaak te maken met ‘secundaire ziektes’ zoals kanker en tuberculose. Daarnaast verloren zij tal van familieleden en bezittingen en worden ze geconfronteerd met terugkerend trauma. Het is moeilijk om in deze omstandigheden je leven weer op te bouwen, voor jezelf en je kinderen.

Rwanda

Rwanda, het land van de 1000 heuvels, is een prachtig land, maar heeft een donkere geschiedenis. In 1994 werden zo’n 1 miljoen mensen vermoord tijdens de genocide tegen de Tutsi. Seksueel geweld werd gedurende de massaslachting ingezet als onderdeel van de genocide.

Het laatste nieuws