Een toevallige ontmoeting

Stichting Mukomeze is opgericht door Anne-Marie de Brouwer en Freek Dekkers. In 2004 reisden zij naar Rwanda. Daar ontmoetten zij, bij toeval, Jean Gakwandi op het vliegveld en raakten met hem aan de praat. Jean vertelde hen dat hij een overlevende was van de genocide tegen de Tutsi en directeur van Solace Ministries, een lokale organisatie die genocide overlevenden – met name weduwen, wezen en vrouwen, geïnfecteerd met HIV/Aids – steunt. Al snel ontstond er een band, mede omdat Solace Ministries genocide overlevenden van seksueel geweld steunt en Anne-Marie in die periode werkte aan haar proefschrift over seksueel geweld in conflictsituaties.

Vriendschap die grenzen overstijgt

Vanaf die tijd werden Jean en zijn organisatie een constante en belangrijke factor in de levens van Anne-Marie en Freek. Beiden bezochten Rwanda talloze malen om het werk van Solace Ministries beter te begrijpen en om weduwen, wezen en met HIV geïnfecteerde vrouwen te ontmoeten. Met name het seksuele geweld dat de vrouwen en mannen tijdens de genocide was aangedaan, de impact hiervan op hun levens en de (destijds) geringe (inter)nationale support hiervoor deed in hen de overtuiging groeien dat deze groep overlevenden steun verdiende. Dit resulteerde op 8 mei 2008 in de oprichting van de private stichting genaamd ‘Stichting Mukomeze’. Mukomeze betekent in Kinyarwanda – de nationale taal van Rwanda – ‘Empower her/him’. En de vredesmand, gebruikt als symbool voor Stichting Mukomeze, staat voor vriendschap die grenzen overstijgt.

Doneer nu

Doneer vandaag nog en help de vrouwen van Rwanda. Steun ze met een maandelijkse of eenmalige donatie. Kijk hier voor meer informatie over doneren aan Mukomeze.

Het laatste nieuws