Onze missie en visie
In de nationale taal van Rwanda, betekent Mukomeze empower her/him oftewel ‘sterk haar/hem’. Stichting Mukomeze verbetert de levensomstandigheden van overlevenden van verkrachting en andere vormen van seksueel geweld tijdens de genocide tegen de Tutsi van 1994 in Rwanda. Door deze overlevenden fysiek, psychologisch, materieel, sociaal, economisch en spiritueel te steunen draagt Mukomeze bij aan hun empowerment. Daardoor kunnen ze weer voorzien in hun eigen bestaan en zien ze de toekomst goed tegemoet. Mukomeze draagt dus bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties: met name SDG 1 (geen armoede), SDG 2 (geen honger, SDG 3 (goede gezondheid en welzijn), SDG 4 (kwaliteitsonderwijs), SDG 5 (gendergelijkheid en vrouwen empowerment), SDG 6 (schoon water en sanitair), SDG 8 (economische groei en waardig werk), SDG 10 (ongelijkheid verminderen), SDG 16 (vrede, justitie, en sterke publieke diensten) en SDG 17 (partnerschap om doelstellingen te bereiken).
Wij richten ons specifiek op het zuiden van Rwanda. We kiezen voor deze regio omdat: (1) De hulp op het platteland beperkter beschikbaar is in vergelijking met de hulp in de steden; (2) In verhouding het grootste aantal gevallen van seksueel geweld tijdens de genocide tegen de Tutsi in het zuiden van Rwanda plaatsvond; en (3) Er daar goede mogelijkheden zijn om de overlevenden in gezamenlijkheid en op verschillende manieren te ondersteunen, samen met onze partnerorganisatie.
Steun nog steeds hard nodig
Zelfs jaren na de genocide tegen de Tutsi, is steun nog steeds noodzakelijk: veel overlevenden van seksueel geweld leven in armoede, hebben gezondheidsproblemen, zoals Hiv/Aids (zo’n 70 procent van de overlevenden van seksueel geweld is besmet met Hiv), en ontwikkelen andere ziektes als gevolg van hun verslechterde immuunsysteem, zoals kanker en tuberculose. Daarnaast is er sprake van terugkerend trauma, wonen ze geregeld in slechte condities, worden ze soms gestigmatiseerd en hebben ze niet altijd toegang tot onderwijs. Ook voor de kinderen van de overlevenden is steun hard nodig, des te meer wanneer zij geboren zijn uit de verkrachtingen of wanneer hun moeders zijn overleden als gevolg van de ziektes die zij hebben opgelopen van het genocidale seksuele geweld of als zij zelf Hiv/Aids geïnfecteerd zijn. Veel vrouwen die nu op leeftijd zijn gekomen ondervinden ook enorm veel uitdagingen zonder familie die hen kan onderhouden.
Aanpak
Middels lezingen en fondsenwerving probeert Stichting Mukomeze aandacht en inkomsten te genereren voor de vrouwen en mannen in Rwanda. Deze inkomsten worden op allerlei manieren besteed, afhankelijk van de lokale vraag en mogelijkheden ter plaatse, maar met name op het gebied van counseling, educatie, en inkomsten genererende activiteiten (bijv. in de landbouw, veeteelt, en het opzetten van een bedrijfje). Wij werken samen met Solace Ministries in Rwanda.
Lidmaatschap
Om onze kennis en kunde up to date te houden, is Stichting Mukomeze lid van de volgende organisaties en netwerken: WO=MEN, Partin, en CRSV Network NL. Ook is Stichting Mukomeze ondertekenaar van het vierde NAP 1325 over ‘Women, Peace and Security.”
Doneer nu
Doneer vandaag nog en help de vrouwen van Rwanda. Steun ze met een maandelijkse of eenmalige donatie. Kijk hier voor meer informatie over doneren aan Mukomeze.
Het laatste nieuws
30e Herdenking Genocide tegen de Tutsi’s
[7 april 2024] Tijdens de 30e herdenking van de Genocide tegen de Tutsi’s in Rwanda in 1994, willen wij ...
Lees meer→15 jaar Mukomeze
[augustus 2023] Op 18 augustus vierden we het 15 jarige bestaan van Mukomeze-Solace Ministries in Rwanda. Hieronder volgt een ...
Lees meer→Ons jaarverslag 2022!
[30 juni 2023] Stichting Mukomeze heeft het Jaarverslag 2022 gepubliceerd. Hierin is te lezen wat wij in 2022 hebben ...
Lees meer→Video: “Ik ben trots op onze Mukomeze familie”
[5 augustus 2022] Met trots presenteren wij onszelf via deze video: “Ik ben trots op onze Mukomeze familie”. Stichting ...
Lees meer→